diumenge, 11 de març de 2018

LA CURSA / LA CARRERA

Una cursa molt llarga, 1200 kms.

Els equips surten amb 14 gossos i un trineu. Dins el trineu hi va tot el material obligatori i tot el necessari per que el múixer pugui cuidar els gossos. Hi ha botins de recanvi, una cuina d'alcohol per a poder escalfar aigua i preparar el menjar, 7 kg. de pinso per cas d'emergència, els pots per donar menjar. També roba de recanvi per si el múixer es mulla, un sac de dormir i un jerven (material per protegir-se el múixer en cas de tormenta) i altres coses com mapes, brúixola, pistola de llums...

La cursa està dividida en diferents trams, però és una cursa non-stop, les estones de descans conten amb el temps total. I els gossos no es poden canviar, només es quan un gos no pot continuar per algun tipus de lesió, s'ha de deixar i ja no pot tornar a entrar en cursa.

Els handlers que som els ajudants que anem seguim la carrera en cada checkpoint no podem ajudar en cap moment al múixer amb les cures ni el menjar dels gossos ho ha de fer tot ell.
I calculem que va a una mitja de 10 kms/h, per tant, els trams de 100 kms està unes 10 hores en poder-los fer. Quan arriba al checkpoint decideix quan descansen segons com estan els gossos. Però d'aquesta estona de descans, 1h al principi i 1h al final es necessita per a que el múixer doni de menjar ,canviar botins, posar palla i mantes als gossos, i fer massatges als que estiguin més cansats. Després el múixer ve fins a l'autocaravana i menja i dorm la poqueta estona que li queda.

Els trams d'aquest any són:

ALTA-KAUTOKEINO.  133 kms.

KAUTOKEINO-JERGUL.   101 kms.

JERGUL-LEVAJOK1.   122 kms.

LEVJOK 1-TANA BRU.  100 kms.

TANA BRU-NEIDEN 1.  101 kms.

NEIDEN 1-OVRE PASVIK.   79 kms

KIRKENES-NEIDEN2.  85 kms.

NEIDEN 2-VARANGERBOTH.   71 kms.

VARANGERBOTH-LEVAJOK2.   81 kms.

LEVAJOK 2-KARASJOK.  120 kms.

KARASJOK-JOTKA.  83.  kms.

JOTKA-ALTA.   50 kms.


Una carrera muy larga, 120'0 kms.
Los equipos salen con 14 perros y un trineo. Dentro del trineo va todo el material obligatorio y todo lo necesario para que el musher pueda cuidar a los perros. Hay botines de recambio, una cocina de alcohol para poder calentar agua y preparar la comida, 7 kg. de pienso en caso de emergencia, los cazos para dar la comida. También ropa de recambio por si el musher se moja, un saco de dormir y un jerven (material para protegerse el mister en caso de tormenta) y otras cosas como mapas, brújula, pistolas de luz...
La carrera está dividida en diferentes tramos, pero es una carrera non-stop, los ratos de descanso se suman a los tiempos totales. Y los perros no se pueden cambiar, solamente cuando un perro no puede continuar por algún tipo de lesión, se tiene que dejar y ya no puede volver a entrar en carrera.
Los handlers que somos los ayudantes que vamos siguiendo la carrera, en cada Checkpoint no podemos ayudar en ningún momento al musher ni con el cuidado ni con la comida de los perros, lo tiene que hacer todo el solo.
Y calculamos que va a una media de 10 kms/h, por lo tanto, los tramos de 100 kms está unas 10 h. en poderlos hacer. Cuando llega al Checkpoint decide cuanto tiempo descansa según como están los perros. Pero durante este descanso, 1h. al principio y 1h al final se necesita para que el musher de de comer, cambiar botines, poner paja y mantas a los perros, y hacer masajes a los que esten más cansados. Después el musher viene hasta la autocaravana y come y duerme con el poco rato que le queda.

Els trams d'aquest any són:

ALTA-KAUTOKEINO.  133 kms.

KAUTOKEINO-JERGUL.   101 kms.

JERGUL-LEVAJOK1.   122 kms.

LEVJOK 1-TANA BRU.  100 kms.

TANA BRU-NEIDEN 1.  101 kms.

NEIDEN 1-OVRE PASVIK.   79 kms

KIRKENES-NEIDEN2.  85 kms.

NEIDEN 2-VARANGERBOTH.   71 kms.

VARANGERBOTH-LEVAJOK2.   81 kms.

LEVAJOK 2-KARASJOK.  120 kms.

KARASJOK-JOTKA.  83.  kms.

JOTKA-ALTA.   50 kms.
1205 KM